Vragen? Bel direct 010 – 474 62 19   

Spoed

Lees hieronder over de meest voorkomende problemen en onderneem, indien noodzakelijk, direct actie.

Kijk, voor de in de tekst hieronder genoemde onderdelen met nummers, op het schema om het onderdeel te herkennen. Voor nog meer duidelijkheid kun je hier klikken voor een filmpje om de diverse beugelonderdelen te herkennen.

Bij zeer spoedeisende pijnklachten buiten de reguliere openingstijden van de praktijk bel je naar de pijnklachtenlijn010  – 451 74 00

Algemene tip voor beugelproblemen

Als er iets uitsteekt, probeer het dan terug te buigen met de botte achterkant van een mes of vork. Lukt dit niet, probeer het dan af te knippen met een (met alcohol schoongemaakte) nagelknippertje of kniptangetje (uit de gereedschapskist). Lukt dit ook niet, plak dan een stukje suikervrije (zacht gekauwde) kauwgom op de beugel zodat de wang of lip tegen de kauwgom komt. Zo worden blaren voorkomen en kan de pijn worden verzacht. Neem altijd contact op met de praktijk als er iets niet in orde is met je beugel. Wacht niet tot de volgende afspraak. Voorkom het bijten op hard en kleverig snoep en voedsel (zoals zuurtjes, pepermunt, toffees, nuts en mars en vergelijkbaar eten). De beugel kan hierdoor verbuigen, losraken of breken.

Klacht: Het draaduiteinde is te lang en steekt in de wang.

Oplossing: Het uiteinde terugbuigen of afknippen met bijvoorbeeld een nagelknippertje.

Klacht: Het draaduiteinde is uit het buisje (2) geschoten.

Oplossing:

a) Indien je nergens last van hebt, dan laten zitten. Zo spoedig mogelijk een afspraak maken.
b) Indien de draad in de wang steekt, probeer de draad weer in het buisje terug te duwen. Dat de draad wat verbogen wordt is niet zo erg. Indien dit niet lukt, dan moet de draad worden afgeknipt achter het slotje, ter plaatse van ( 5 ). Zo spoedig mogelijk een afspraak maken.

Klacht: Het buisje is losgeschoten van het metalen ringetje of van de kies ( indien het buisje rechtstreeks op de kies is geplakt ).

Oplossing: Indien de draad in de wang steekt deze stevig wegbuigen of de draad afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje met bijvoorbeeld een nagelknippertje. Zo spoedig mogelijk een afspraak maken.

Klacht: Het haakje is afgebroken.

Oplossing: indien de draad in de wang steekt deze stevig wegbuigen of de draad afknippen achter het dichtstbijzijnde slotje met bijvoorbeeld een nagelknippertje. Neem contact op met de praktijk voordat je voor controle komt.

Klacht: Het bandje (metalen ringetje) zit los of het geplakte buisje op de laatste kies is afgebroken.

Oplossing:

Het bandje moet opnieuw vastgezet worden. Als het een geplakt buisje betreft, dan moet deze weer opnieuw worden vastgeplakt. Maak hiervoor zo spoedig mogelijk een afspraak.

Als de draad in de wang steekt, dan moet je de draad doorknippen achter het dichtstbijzijnde slotje ( t.p.v. 5 ). Reparatie kan niet zomaar tijdens een controle gebeuren, dus graag eerst even bellen. Bewaar het bandje of buisje goed en neem het mee. Als je elastiekjes moet dragen, deze niet meer dragen tot het bandje weer is vastgezet of het buisje er weer opnieuw opgeplakt is.

Klacht: De draad is gebroken.

Oplossing: Indien het draaduiteinde in de wang steekt, dan afknippen achter het dichtstbijzijnde bracket (t.p.v. 5) met bijvoorbeeld een nagelknippertje. Graag zo spoedig mogelijk een afspraak maken.

Lokatie waar een gebroken of uitstekende draad afgeknipt kan worden.

 

Klacht: Er is een bracket (slotje) los gegaan.

Oplossing: Als je er geen last van hebt, kan de losse bracket voorlopig blijven zitten. Is er toch sprake van last, probeer dan het rubber ringetje (7) of eventueel het ligatuurtje (8) wat om de bracket zit los te maken en de bracket van de beugel los te maken. Is er sprake van een bracket met een klepje/deurtje dan de draad links en rechts van de losse bracket doorknippen en de bracket met het stukje draad verwijderen. Het is wel heel belangrijk om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken om een nieuwe bracket te laten vastplakken en een nieuwe draad te laten plaatsen. Wacht niet tot de volgende controle, maar bel altijd naar de praktijk. Tijdens de controle is er vaak onvoldoende tijd voor reparaties.

Klacht: Elastiekje (gekleurd rubber ringetje) is kapot of losgeschoten en kwijt.

Oplossing: Vooral bij een tand of kies, die scheef heeft gestaan, is het belangrijk dat er snel weer een elastiekje op gezet wordt. De tand kan namelijk weer makkelijk scheef gaan staan.
Bel ons wel eerst, we zetten graag even tussendoor een nieuw elastiekje op de bracket.

Klacht: Het draadje is kapot.

Oplossing: Zelf proberen los te maken. Neem contact op met de praktijk, want de tand kan terugdraaien.

Klacht: Het uiteinde van het draadje steekt in de lip of wang.

Oplossing: Zelf het uiteinde naar de tand toe buigen.

Klacht: Een pinnetje is scheef gaan zitten, waardoor het elastiekje steeds losschiet.

Oplossing: Probeer het pinnetje weer terug te buigen, zodat je het elastiekje weer kunt dragen. Lukt dit niet, bel dan zo spoedig mogelijk de praktijk.

Klacht: Een pinnetje steekt in de lip of in de wang.

Oplossing: Zelf het pinnetje voorzichtig terugbuigen. Lukt dit niet, dan een stukje was erover zetten of suikervrije kauwgom. Bel zo spoedig mogelijk de praktijk om het probleem helemaal op te lossen.

Chat openen